Kerroksen lämmönjohtavuutta pääsuunnissa arvioidaan usein ns. Halpin-Tsai kaavoilla:
(8.120a,b)
missä λf ja λm ovat lujitteen ja matriisimuovin lämmönjohtavuudet ja ξ on parametri, jonka suositusarvo on usein 1. Lausekkeita (8.120) voidaan niin ikään käyttää kerroksen sähkönjohtavuuden arviointiin, kun aineosien lämmönjohtavuudet korvataan niiden sähkönjohtavuuksilla.
Kun kerrosta tarkastellaan laminaattikoordinaatistossa, lämmön- ja sähköjohtavuutta voidaan arvioida kaavoja (8.116) vastaavilla lausekkeilla
(8.121a,b)
missä k on lämmönjohtavuus tai sähkönjohtavuus. Kaavoja (8.121) voidaan käyttää myös laminaattien lämmön- ja sähkönjohtavuuden arviointiin.
Kirjallisuutta
- Jones R.M., Mechanics of Composite Materials. Scripta Book Company, Washington D.C., 1975.
- Agarwal B.D., Broutman L.J., Analysis and Performance of Fiber Composites, Second Edition. John Wiley & Sons Inc, 1990.
- Whitney J.M., Structural Analysis of Laminated Anisotropic Plates. Technomic Publishing Company, Inc., USA 1987.
- Tsai S.W., Composites Design. Think Composites, USA 1987.
- Engineered Materials Handbook, Volume 1, Composites. ASM International, USA 1987.
- Engineering Sciences Data Unit (ESDU), Laminate stacking sequences for special orthotropy (Application to fibre reinforced composite). Structures Vol. 14, Item No. 82013.
- Skyttä V., Transverse Shear in Laminate Analysis. Diplomityö, Teknillinen korkeakoulu, Konetekniikan osasto, Espoo 2002.
- Noponen J., Free Edge Analyses of Composite Laminates. Diplomityö, Teknillinen korkeakoulu, Konetekniikan osasto, Otaniemi 1995.
- Springer G.S., Environmental Effects on Composite Materials. Technomic, 1981.